Kniha je skladom,
zasielame obratom.
Vydavateľ: Fortuna Libri
ISBN: 9788057304982
Poč.strán: 176
Rok vydania: 2024
Väzba: brožovaná
Formát: 165 x 210
Jazyk: slovenský
Pridané: 17.10. 2024
ISBN: 9788057304982
Poč.strán: 176
Rok vydania: 2024
Väzba: brožovaná
Formát: 165 x 210
Jazyk: slovenský
Pridané: 17.10. 2024
Bežná cena: 22,90 €
Naša cena: 17,15 €
Zľava: 25%
Naša cena: 17,15 €
Zľava: 25%
Jedlo ako priateľ
Autor: Beláková Renáta,Bergendiová Katarína, Maťošová Jarmila
Kniha je v kategórii: Gastronómia
Sme to, čo jeme. Jedlo ovplyvňuje nielen to, ako vyzeráme, ale aj to, ako sa cítime. Jedlo je súčasťou našej kultúry a okrem svojej základnej funkcie priniesť telu dostatok živín pre mnohých z nás znamená aj odmenu a časť dňa, keď sa uvoľníme a doprajeme si niečo, čo nás poteší. Za normálnych okolností je gastrointestinálny trakt miestom intenzívnej aktivity imunitného systému a je dôležitou súčasťou nášho obranného systému. Črevo je zodpo-vedné nielen za trávenie potravy, ale má aj celý rad ďalších funkcií. Dôležitú úlohu zohráva práve pri vytváraní skutočnej obrannej línie proti vonkajším vplyvom. Obrannú funkciu čreva tvoria črevná mikroflóra, črevná sliznica a črevný imunitný systém. Každý jednotlivec má jedinečné zloženie črevného mikrobiómu. Toto zloženie môžu ovplyvňovať rôzne fak-tory vrátane genetiky, veku, stravovacích návykov, prostredia a užívania liekov.
Čo nás teší už menej, je, keď zistíme, že niektorá potravina spôsobuje telu ťažkosti. Pri ne-žiaducich reakciách na potraviny sa predpokladá, že vznikajú na základe zmeny slizničnej imunitnej odpovede na niektoré potravinové antigény, čo vedie k poškodeniu organizmu. Nežiaduce reakcie na potraviny rozdeľujeme podľa reakcie imunitného systému a každá z týchto reakcií si vyžaduje odlišné diagnostické vyšetrenie na ich identifikáciu a odlišný spô-sob liečby.
Čo nás teší už menej, je, keď zistíme, že niektorá potravina spôsobuje telu ťažkosti. Pri ne-žiaducich reakciách na potraviny sa predpokladá, že vznikajú na základe zmeny slizničnej imunitnej odpovede na niektoré potravinové antigény, čo vedie k poškodeniu organizmu. Nežiaduce reakcie na potraviny rozdeľujeme podľa reakcie imunitného systému a každá z týchto reakcií si vyžaduje odlišné diagnostické vyšetrenie na ich identifikáciu a odlišný spô-sob liečby.