Vydavateľ: Motýľ
ISBN: 9788081643804
Poč.strán: 384
Rok vydania: 2024
Väzba: viazaná
Formát: 135×200
Jazyk: slovenský
Pridané: 07.09. 2024
Predpredaj, kniha bude vydaná dňa
07. okt 2024
Bežná cena: 16,90 €
Naša cena: 12,65 €
Zľava: 25%

Falošná grófka

Autor: Whiteová B. Elizabeth,Sliwová Joanna

Kniha je v kategórii: Životopisy, reportáže
Silný príbeh Josephine Janiny Mehlbergovej, židovskej matematičky, ktorá zachránila tisícky životov v nacistami okupovanom Poľsku tak, že sa vydávala za poľskú aristokratku, vznikol na základe jej nepublikovaných pamätí.
Josephine pôsobila v poľskej Lubline, v SS centrále operácie Reinhard, v rámci ktorej bolo v okupovanom Poľsku zavraždených 1,7 milióna židov. Vďaka dokladom poľskej aristokratky pracovala ako sociálna pracovníčka a ako ,,grófka“ presvedčila predstaviteľov SS, aby z koncentračného tábora Majdanek prepustili tisícky Poliakov.
Vďaka jej nepublikovaným memoárom a fenomenálnemu výskumu sa Elizabeth Whiteovej a Joane Sliwovej, profesionálnym historičkám a expertkám na holokaust, podarilo odhaliť celý príbeh tejto pozoruhodnej ženy. Popretkávali jej občas mučivé osobné výpovede so širšími historickými súvislosťami do silného príbehu.
„Sčasti biografia, sčasti dobrodružný príbeh – Falošná grófka ohromujúco opisuje minulosť ,grófky Janiny Suchodolskej‘, poľskej hrdinky, ktorá počas holokaustu zachránila tisícky poľských katolíkov. Historičky Elizabeth Whiteová a Joanna Sliwová sa zmenili na stopárky, keď z európskych a zo severoamerických archívov starostlivo pozbierali roztratené čriepky jej príbehu z vojnových čias. Je to fascinujúci opis morálnej odvahy a neutíchajúceho odhodlania zachraňovať životy.“
– Deborah Dworková, riaditeľka Centra pre štúdium holokaustu, genocídy a zločinov proti ľudskosti v New Yorku