Vydavateľ: Ikar
ISBN: 9788055195438
Poč.strán: 336
Rok vydania: 2024
Väzba: viazaná
Formát: 125x200
Jazyk: slovenský
Pridané: 26.08. 2024
Predpredaj, kniha bude vydaná dňa
24. sep 2024
Bežná cena: 15,90 €
Naša cena: 11,90 €
Zľava: 25%

Najkrajšia žena vo Florencii

Autor: Palombo Alyssa

Kniha je v kategórii: Romány
Krásavica Simonetta Cattaneová nemá núdzu o nápadníkov. Rodina ju však presvedčí, aby využila príležitosť a vydala sa za Marca Vespucciho – mladého, príťažlivého a vzdelaného Florenťana, ktorý sa teší priazni vplyvných Mediciovcov.
Ešte pred uzavretím manželstva sa Simonetta ocitne v kruhu významných politikov, básnikov, umelcov a filozofov, ktorými sa radi obklopujú Lorenzo a Giuliano de Medici. Florentských mužov – najmä smilného Giuliana – doslova uchváti svojou krásou. Simonetta je vzdelaná a vášnivá čitateľka poézie, čo ešte zvýši jej príťažlivosť a čoskoro sa stane módnou ikonou. Najväčšmi ju však zasiahne známosť s mladým maliarom Sandrom Botticellim.
Botticelli okamžite požiada Simonettu, ktorú nedávno vyhlásili za najkrajšiu ženu vo Florencii, aby mu pózovala. No zatiaľ čo sa Simonetta učí plávať vo vodách manželstva, hľadá svoje miesto vo florentskej spoločnosti a oboznamuje sa s politikou krásy a túžby, medzi ňou a Botticellim vznikne vášnivý, intímny vzťah, ktorý povedie k jej zvečneniu v majstrovskom diele Zrodenie Venuše. Z anglického originálu The Most Beautiful Woman in Florence (St. Martin's Publishing Group, New York 2017) preložila Jana Seichertová.Ukážka z textuSo signorom Marcom Vespuccim som sa stretla iba raz, a aj to v kostole. Bol Florenťan, ale otec ho poslal študovať do Janova. Môjho otca odniekiaľ poznal a v ten deň sa nám v Kostole San Torpete prihovoril so zjavným úmyslom, aby nás dvoch navzájom predstavili. Poklonil sa, pobozkal mi ruku a zložil mojej kráse rovnakú výstrednú, pochabú poklonu ako všetci ostatní muži pred ním, a tak som mu takmer nevenovala pozornosť. Iste, bol príťažlivý, ale takých mužov bolo na svete veľa.Na naše stretnutie však zjavne nezabudol tak ľahko ako ja. Krátko po ňom napísal môjmu otcovi a spýtal sa ho, či mi smie dvoriť.„Ale, mama,“ spustila som s vedomím, že mám možno poslednú príležitosť na vyjadrenie pochybností, ktoré ma trápia, no nebola som si istá, ako to mám urobiť.
„Nijaké ale, mia dolce,“ zahriakla ma matka. „Tvoj otec a ja sme to spolu už prebrali a signor Vespucci je skvelá partia – dôverne sa pozná s Mediciovcami vo Florencii! Vari nechceš pomôcť la famiglia nostra, ako najlepšie vieš?“