Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní
Vydavateľ: Osveta
ISBN: 9788080634759
Poč.strán: 588
Rok vydania: 2019
Väzba: viazaná
Formát: 184x248
Jazyk: slovenský
Pridané: 22.04. 2022
ISBN: 9788080634759
Poč.strán: 588
Rok vydania: 2019
Väzba: viazaná
Formát: 184x248
Jazyk: slovenský
Pridané: 22.04. 2022
Bežná cena: 45,00 €
Naša cena: 36,00 €
Zľava: 20%
Naša cena: 36,00 €
Zľava: 20%
Zloženie potravín a potravinových surovín
Autor: Süli Judit, Sobeková Anna, Bujdošová Zuzana
Kniha je v kategórii: Odborná a náučna literatúra
Potraviny sú zložité systémy tvorené veľkým počtom chemických zlúčenín s
rôznymi vlastnosťami. Pri ich spracovaní, úprave a skladovaní dochádza k
viacerým biochemickým, chemickým a fyzikálnym zmenám. Znalosť týchto
procesov umožňuje zmeny v potravinách regulovať a usmerňovať žiaducim
smerom. Vyžaduje si to však dostatočné vedomosti o skutočnom (chemickom)
zložení základných surovín pre potraviny a poznanie možných vzájomných
interakcií jednotlivých zložiek. Tieto poznatky sú dôležité aj pre
odborníkov, ktorí sa zaoberajú kontrolou kvality potravín. Záujem o
zloženie potravín narastá aj u bežných konzumentov. Výživové poradenstvo
sa často zakladá na dlhoročných skúsenostiach a vedomostiach z rôznych
oblastí výživy, ale globalizácia vo svete potravín kladie zvýšené nároky
na chemické vzdelanie aj u výživových poradcov.
Cieľom autoriek prekladanej knihy je oboznámiť odborníkov v oblasti
kontroly potravín, lekárov, odborníkov na výživu, študentov študujúcich
príslušné odbory, ale aj širokú verejnosť o zložení najdôležitejších
skupín potravín.
Potraviny a stravovanie patria do kategórie enormne medializovaných tém.
Mediálny tlak na konzumenta je obrovský a aj keď sa vedecké poznatky o
potravinách a výžive každým dňom rozširujú a prehlbujú, vo virtuálnom
svete sa šíri čoraz viac nezmyslov a marketingových poloprávd. Proti nim
sa dá bojovať iba nevedomosťami, posilnením chemických základov vedy o
výžive a účinnou osvetou. Pevne dúfame, že táto kniha bude malým
príspevkom v boji na strane pravdy.