Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní
Vydavateľ: Vydavateľstvo SSS
ISBN: 9788057027911
Poč.strán: 700
Rok vydania: 2021
Väzba: viazaná
Formát: 280x305
Jazyk: slovenský
Pridané: 02.06. 2021
ISBN: 9788057027911
Poč.strán: 700
Rok vydania: 2021
Väzba: viazaná
Formát: 280x305
Jazyk: slovenský
Pridané: 02.06. 2021
Bežná cena: 39,00 €
Naša cena: 29,25 €
Zľava: 25%
Naša cena: 29,25 €
Zľava: 25%
Príbehy Skalického rubína a Skalického trdelníka
Autor: Dinka Pavol
Kniha je v kategórii: Obrazové publikácie
Pre Pavla Dinku, skalického rodáka, podpredsedu Spolku slovenských
spisovateľov, je rodné mesto inšpirujúcou živou vodou. Autorsky sa
podpísal pod knihy Skalica a Skaličania v literatúre, František Buchta –
Skalica a Záhorie, Skalické búdy – príbehy o vinohradníkoch a víne
(VSSS, 2015) – najmä tá posledná sa stretla u čitateľov s veľkým
ohlasom. Nie náhodou získala viacero domácich literárnych ocenení,
dokonca Medzinárodná organizácia pre vinič a víno v Paríži (OIV) ju v
roku 2016 poctila čestným uznaním. P. Dinka prichádza najnovšie s ďalšou
knihou, ktorá má príslovečný názov Príbehy Skalického rubína a
Skalického trdelníka, ktorá je voľným pokračovaním Skalických búd.
Inšpirovaný čitateľským záujmom i ďalšími novými podnetmi sa rozhodol
opäť chopiť „našskej“ témy, tentoraz v širších konotáciách, najmä v
súvislosti s fenoménmi Skalického rubína a Skalického trdelníka, ktoré
sú nositeľmi certifikátov Európskej únie – prvý chráneného označenia
pôvodu (CHOP) a druhý chráneného zemepisného označenia (CHZO). Oba
produkty si samy píšu svoje príbehy, skrývajú sa za nimi predovšetkým
ľudia, človečinu cítiť v ich vôni, chuti, lahodnosti, v príjemnej
vláčnosti na jazyku. Kniha sa delí na dve časti – prvá sa nazýva
Skalický rubín a druhá Skalický trdelník – a na dve samostatné textové a
fotografické prílohy. V prvej sa prostredníctvom ôsmich kapitol
dozviete zaujímavosti o pôvode Skalického rubína, o jeho ceste za
európskym certifikátom i podmienkach jeho výroby, balenia, propagácie a
balenia. Čitateľa akiste zaujme i to, ako tento vínny mok inšpiroval
tvorbu umelcov, spisovateľov, básnikov, ľudovú kultúru, tradície a
zvyky. V druhej časti publikácie (v piatich kapitolách) nechýbajú pútavé
texty o minulosti, prítomnosti aj budúcnosti Skalického trdelníka, o
jeho pôvode, o tom, ako sa dostal do Skalice, o gazdinkách, ktoré sa
postarali o jej uchovanie a rozšírenie, ale i o súčasných výrobcoch,
ktorí nadväzujú na kulinárske tradície tejto vzácnej sladkej dobroty.
Kniha je v exkluzívnom prevedení, obsahuje vyše tisícku fotografií,
ktorých autormi sú Eduard Timko, Samuel Timko, Valéria Dinková, Miroslav
Póša a mnohí ďalší. Dopĺňajú ju bohaté prílohy, resumé v slovenčine a
angličtine, registre a, prirodzene, zoznam literatúry. Pod autorstvo
obálky sa podpísal Eduard Timko, grafická úprava je dielom Ateliéru EDO,
s. r. o. Knihu vydal Pavol Dinka v spolupráci s Vínnou cestou Záhorie,
o. z., Skalica.