Vydavateľ: CAD Press
ISBN: 9788088969907
Poč.strán: 544
Rok vydania: 2020
Väzba: viazaná
Formát: 165x235
Jazyk: slovenský
Pridané: 20.04. 2021

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 33,00 €
Naša cena: 24,75 €
Zľava: 25%

Zdravie a výživa ľudí 3.

Autor: Chlebo Peter

Kniha je v kategórii: Zdravie, štýl, krása
Ján Keresteš Je čestným členom Slovenskej akadémie vied, pre vedy poľnohospodárske, potravinárske, lesnícke a veterinárske. Je nositeľom zlatej medaily Svetovej organizácie duševného vlastníctva.Kniha je o to unikátnejšia, že je písaná a zostavená tak, aby si v nej našli svoje aj odborníci, ale bol kladený dôraz na to, aby z nej mohla čerpať užitočné rady aj široká verejnosť. Kapitoly, ktoré boli v prvom vydaní v 2010 sú všetky kompletne prerobené a napr. z 40 stránovej kapitoly je teraz 260 stranová kapitola... Jedinečné kompendium, impozantné rozsahom i erudíciou, sumarizuje na 2500 stranách = vyše 13 miliónov znakov, najnovšie poznatky zo všetkých oblastí týkajúcich sa zdravej výživy, z pera renomovaných vedcov, lekárov a ďalších odborníkov zo sféry potravinárstva, biológie, medicíny, dietológie, agronómie a ovocnárstva.Vzhľadom k širokému a komplexnému pohľadu na problematiku výživy a potravinových zdrojov je uvedená publikácia aj vynikajúcou učebnou pomôckou, ktorá pomôže v rámci Slovenska zvýšiť kvalitu vzdelávania študentov ako aj bežných spotrebiteľov. Na základe obsahu, rozsahu ako aj úrovne poznania prezentovanej v texte je odborným fórom odporúčané schváliť predmetnú publikáciu ako vysokoškolskú učebnicu pre študentov potravinárstva a výživy ľudí.Významné sú napr. kapitoly výživa a metabolizmus a metódy hodnotenia stavu výživy, ktoré prinášajú aj mnoho unikátnych poznatkov z oblasti napr. vzťahov výživy a imunity, výživy a onkologických ochorení a pod. Kapitoly zamerané na potravinové zdroje zahŕňajú takmer všetky zdroje od mäsa, mlieka, vajec, rýb, zveriny, ovocia, zeleniny a ďalších potravín rastlinného pôvodu, vrátane veľmi dôležitej témy probiotických vlastností mliečnych výrobkov, výroby syrov a syrárskych špecialít, ale aj problematiku vinárstva.Veľmi podrobne je rozpracovaná aj kapitola o výžive detí, žien v gravidite ako aj osôb vo vyššom veku. Na problematiku zdravotných dopadov poukazujú kapitoly zamerané na falšovanie potravín, alimentárne ochorenia a potravinové alergie. Budúcnosť výživy načrtáva kapitola zameraná na nutričnú genomiku a jej nástroje.Text dopĺňa množstvo tabuliek, čo zvyšuje jeho prehľadnosť. Napísať knihu o výžive ľudí a zdraví je nesmierne ťažká úloha. Vlastne pri súčasnom stave vedy, výskumu a informačných technológiách je nutnosť predmetnú tematiku spracovávať tímovo ako literárne dielo, je súhrnom názorov a odborných identít každého spracovateľa a dať všetky názorové hladiny do približne súmerného informačného toku je tak zložité, ako dať odpoveď na riešenie súčasných civilizačných ochorení. Špeciálne spracovania jednotlivých statí nadväzujú na množstvo kompilačných prác rozličných foriem publikácie, ale aj výber kľúčových najdôležitejších statí, aby dali odpoveď na základnú otázku:Ako a do akej miery ovplyvňuje výživa zdravotný stav ľudí?!Hodnotenie knihy a jej častí budú predmetom diskusie, oponencie a iných názorov. Za celý kolektív spracovateľov chcem predovšetkým poďakovať za excelentnú a tolerantnú spoluprácu, na ktorej sa zúčastnili:Prof. MVDr. Jozef Bíreš, DrSc., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v KošiciachProf. RNDr. Libor Ebringer, DrSc., Prírodovedecká fakulta Univerzity Komenského v BratislaveProf. Zdeňka Ďuračková, PhD., Lekárska fakulta Univerzity Komenského v BratislaveProf. RNDr. Jozef Čársky, CSc., Lekárska fakulta Univerzity Komenského v BratislaveProf. Ing. Katarína Horáková, CSc., Univerzita tretieho veku v BratislaveDoc. Ing. Mária Greifová, PhD., Slovenská technická univerzita v BratislaveDoc. Ing. Stanislav Sekretár, PhD., Slovenská technická univerzita v BratislaveIng. Ladislav Staruch, PhD., Slovenská technická univerzita v BratislaveProf. Ing. Magdaléna Valšíková, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v NitreProf. Ing. Ivan Hričovský, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v NitreDoc. Ing. Jozef Golian, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v NitreDoc. Ing. Ladislav Lagin, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v NitreDoc. Ing. Anna Trakovická, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre MUDr. Peter Chlebo, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v NitreMUDr. Janka Zálešáková, Slovenská zdravotnícka univerzita v BratislaveIng. Katarína Fatrcová Šramková, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre Doc. MUDr. Jaroslav Daniška, CSc., Slovenská poľnohospodárska univerzita v NitreMgr. Jaroslav Maček, Stredná priemyselná škola potravinárska v NitreIng. Zdenka Hamadová, Stredná priemyselná škola potravinárska v NitreIng. Zsigmund Toth, PhD., Stredná priemyselná škola potravinárska v NitreIng. Karol Herian, CSc., emeritný riaditeľ Výskumného ústavu mliekarenského v ŽilineIng. Milan Kováč, PhD., Výskumný ústav potravinársky v BratislaveDoc. Ing. Pavel Dlouhý, PhD., Karlova univerzita v PraheDoc. MVDr. Pavol Mala, PhD., Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie v KošiciachIng. Jiří Kopáček, CSc., Česko-moravský mlékarenský svaz v PraheIng. Martina Gažárová, PhD., Slovenská poľnohospodárska univerzita v NitreDoc. MUDr. Igo Kajaba, PhD., Slovenská zdravotnícka univerzita v BratislaveMoje poďakovanie patrí vedeckým osobnostiam, ktoré všetkým dali podnet a priestor spolupráce s jednotlivými prispievateľmi:Prof. MVDr. Emilovi Pilipčincovi, PhD., rektorovi Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach a odbornej poradkyni Prof. MVDr. Oľge Burdovej, PhD., Prof. Ing. Jánovi Šajbidorovi, DrSc., dekanovi Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave,Prof. Ing. Jozefovi Bullovi, DrSc., dekanovi Fakulty potravinárstva a biotechnológie Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre,Prof. Ing. Danielovi Bírovi, PhD., Fakulta agrobiológie a potravinových zdrojov, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Prof. MUDr. Petrovi Labašovi, PhD., dekanovi Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v BratislaveOBSAH 3.dil14. POTRAVINY NOVÉHO TYPU VO VÝŽIVE ĽUDÍ A RACIONÁLNA VÝŽIVA ( G o l i a n ) 14.1 Funkčné potraviny a výživové doplnky (MAČEK, TÓTH, HAMADOVÁ) 14.2 Zásady racionálnej výživy (MAČEK, TOTH, HAMADOVÁ) 14.3 VÝŽIVA DETÍ (ŠRAMKOVÁ) 14.3.1 Výživa dojčiat 14.3.2 Výživa batoliat 14.3.3 Výživa predškolských detí 14.3.4 Výživa školských detí a adolescentov 14.3.5 Potravinová pyramída v detskom veku 14.3.6 Pitný režim u detí 14.4 Výživa žien v gravidite a v laktácii (ŠRAMKOVÁ) 14.4.1 Výživa žien v období gravidity 14.4.2 Výživa žien v období laktácie 14.5 Výživa osôb produktívneho veku (ŠRAMKOVÁ) 14.6 Ochranná a diferencovaná výživa pracujúcich ľudí (ŠRAMKOVÁ) 14.6.1 Nutričné odporúčania pre rôzne druhy pracovných činností 14.6.2 Energetická potreba pracujúcich osôb 14.6.3 Legislatíva 14.7 Výživa vo vyššom veku (ŠRAMKOVÁ) 14.7.1 Zmeny v organizme počas starnutia 14.7.2 Nutričné potreby vo vyššom veku 14.8 Výživa športovcov (ŠRAMKOVÁ) 14.9 Výživa, zdravie a prevencia chorôb (ŠRAMKOVÁ) 15. FALŠOVANIE POTRAVÍN (GOLIAN)16. POTRAVINOVÉ ALERGIE (GOLIAN)16.1 Klasifikácia reakcií na potraviny 16.2 Alergické reakcie na potraviny 16.3 Klinické prejavy potravinovej alergie 16.4 Diagnostika potravinových alergií 16.5 Genetika potravinových alergií. 17. HYGIENA VÝŽIVY A FYTOPATOGÉNY (BÍREŠ)17.1 Viroidy, rastlinné vírusy, baktérie, huby 17.2 Riziká alimentárnych ochorení pre spotrebiteľa 17.3 Potravinárske prídavné látky 17.4 Úradná kontrola potravín 18. POTRAVINOVÁ BANKA DÁT (ŠRAMKOVÁ)18.1. Potravinová banka dát. (FATRCOVÁ-ŠRAMKOVÁ K). 18.2. DIETETIKA A DIETOLÓGI A. 19. NUTRIČNÁ GENOMIKA (TRAKOVICKÁ)19.1 Východiská nutričnej genomiky 19.2 Nástroje nutričnej genomiky 19.3 Chromozómy a karyotyp človeka 19.4 Organizácia génov v ľudskom genóme 19.5 Molekulová podstata génu 19.6 Realizácia funkcie génu 19.7 Gény a nutrienty 19.8 Genetické markéry a metódy ich identifikácie 19.9 Gény a metabolizmus 19.10 Centrálna regulácia príjmu potravy a výdaja energie 19.11 Periférna regulácia príjmu a výdaja energie 19.12 Poruchy príjmu potravy 20. METABOLICKO-VÝŽIVOVÉ VZŤAHY (HORÁKOVÁ K.)20.1 Detoxikácia organizmu kľúč k zdraviu (HORÁKOVÁ) 20.2 Acidobázická rovnováha, výživa a zdravie (KERESTEŠ) 20.3 Mozog, myslenie a výživa (KERESTEŠ) 21. STRAVA A VÝŽIVA V ONKOLÓGII (MINÁRIK P.)21.1. Výživa a prevencia rakoviny. 21.2. Zdravá výživa, rastlinná strava, nádorová chemoprevencia. 21.3. Výživa onkologických pacientov po liečbe. 21.4. Komplementárna a alternatívna liečba v onkológii (MINÁRIK P.) 22. EPIGENETIKA A VÝŽIVA (MILUCHOVÁ M. GÁBOR M.)22.1. Faktory ovplyvňujúce epigenetické procesy 22.2. Epigenetické procesy a prenatálny vývoj 22.3. Epigenetické procesy a ochorenia 22.4. Výživa ako prevencia rakoviny 22.5. Mikrobióm a epigenetika 23.1. VÝŽIVA A METABOLICKÁ ODPOVEĎ U KRITICKY CHORÝCH (KOZÁNEK J.)23.2. Metabolická odpoveď na traumu a kritické ochorenie fázy metabolického 23.3. Zmeny intermediárneho metabolizmu pri hladovaní a pri traume 23.4. Metabolizmus bielkovín 23.5. Metabolizmus cukrov 23.6.Metabolizmus tukovZÁVER (Keresteš)LITERÁRNE ZDROJE