Vydavateľ: Ikar
ISBN: 9788055177038
Poč.strán: 328
Rok vydania: 2021
Väzba: viazaná
Formát: 145x227
Jazyk: slovenský
Pridané: 19.04. 2021

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 14,83 €
Naša cena: 10,80 €
Zľava: 27%

Raffael, maliar v Ríme

Autor: Storeyová Stephanie

Kniha je v kategórii: Romány
Strop v Sixtínskej kaplnke patrí k priam ikonickým majstrovským dielam renesancie.
V románe Raffael, maliar v Ríme sa príbeh jeho tvorby zobrazuje originálnym spôsobom: očami Michelangelovho najurputnejšieho rivala, mladého, krásneho, brilantného maliara dokonalosti Raffaela Santiho.
Raffael osirel v jedenástich rokoch. Rozhodol sa, že dodrží sľub, ktorý dal otcovi na smrteľnej posteli, a stane sa najväčším umelcom v dejinách. Lenže stať sa najlepším znamená poraziť geniálneho sochára, tvorcu Dávida Michelangela Buonarottiho. Pápež Július II. povolá oboch umelcov do Ríma a tým podnieti ich húževnaté súperenie. Michelangelo maľuje strop v Sixtínskej kaplnke a Raffael zdobí pápežove súkromné apartmány. V maľbe sa usiluje o dokonalosť a zápasí s vlastným nepokojným vnútrom, so zúfalou ctižiadosťou, paralyzujúcim strachom z nedokonalosti aj s nevyhnutnou samotou. Na tejto púti sa spriaha s kardinálmi, túla sa po ruinách starovekého Ríma a zamiluje sa do pekárovej dcéry, ktorá si zarába ako prostitútka a stáva sa jeho múzou.
Kniha Raffael, maliar v Ríme je zasadená do pestrého prostredia, oživená zaujímavými postavami a vyznačuje sa fascinujúcim dejom, v ktorom sugestívne ožívajú títo dvaja renesanční majstri a bok po boku kráčajú temnými sieňami Vatikánu.Z anglického originálu Raphael, painter in Rome (Arcade, New York 2020) preložil Alojz Keníž.