Vydavateľ: Ringier
ISBN: 9788097422608
Poč.strán: 220
Rok vydania: 2022
Väzba: viazaná
Formát: 135x200
Jazyk: slovenský
Pridané: 05.05. 2022

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 14,90 €
Naša cena: 11,15 €
Zľava: 25%

Jedna svieca stačí

Autor: Hečková Ivana

Kniha je v kategórii: Životopisy, reportáže
Jedna mala 27 rokov, keď ju komunisti poslali do kláštora bez vody a elektriny, kde sa pod dohľadom ŠtB tlačila s desiatkami žien a hlodavcov. Druhá mala dvadsať, keď prisluhovači režimu prepílili mreže na oknách niekdajšieho šľachtického sídla, vtrhli do kaplnky a vyhnali mladé ženy z noviciátu. Jedna mala vysokoškolský diplom z Univerzity Komenského, druhá bola absolventkou učiteľského ústavu, keď im komunisti zakázali učiť a poslali ich na polia, do fabrík či sociálnych ústavov. S cieľom donútiť ich, aby vyzliekli rehoľné rúcho.
Kniha Ivany Hečkovej Jedna svieca stačí je vzácnou sondou do verejnosti málo známej témy likvidácie ženských reholí v temných 50. rokoch s označením Akcia R (Rehoľníčky). Mapuje dramatické osudy dvoch výnimočných osobností, odohrávajúce sa na pozadí historických udalostí a s presahom do súčasnosti. Autentické svedectvo o živote v 40-ročnom vyhnanstve dopĺňajú desiatky vzácnych fotografií, unikátne listinné dôkazy, archívne dokumenty, originálne mapy i najnovšie zistenia historikov. Súčasťou knihy je štúdia historika Františka Neupauera z Ústavu pamäti národa, ktorý bol spolu s Annou Kissovou (sestra Anna) a Danou Harmáčkovou (sestra Samuela) odborným konzultantom knihy.O autorke:
Ivana Hečková sa narodila 28. apríla 1996 v Trnave. Absolvovala žurnalistiku na Univerzite Komenského v Bratislave a doplňujúce pedagogické štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Aktuálne študuje na Univerzite sv. Cyrila a Metoda v Trnave (rozširujúce štúdium histórie). Od roku 2016 pôsobí v redakcii Aktuality.sk, kde sa venuje rôznym spoločenským a historickým témam. V roku 2019 uverejnila sériu článkov o komunistických perzekúciách voči ženským a mužským reholiam a gréckokatolíckej cirkvi v Československu pod názvom Totalitné kladivo na cirkev. Spolupracovala na vzdelávacom projekte Slovenský disent, ktorého cieľom je popularizácia tejto témy na stredných školách.