Vydavateľ: Ottovo nakladateľstvo
ISBN: 9788074518249
Poč.strán: 272
Rok vydania: 2020
Väzba: viazaná
Formát: 235x297
Jazyk: slovenský
Pridané: 15.05. 2020

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 14,99 €
Naša cena: 11,65 €
Zľava: 22%

Naša bylinková lekáreň

Tiež proti vírusovým ochoreniam

Autor: Dugas Dionýz

Kniha je v kategórii: Zdravie, štýl, krása
Knihe slovenského autora - skúseného bylinkára a zároveň propagátora tesného spolužitia človeka s rastlinami, liečivými darmi matky prírody - by prináležal tiež podtitul Kurz pre začínajúcich aj pokročilých bylinkárov. Jej zostavovateľ čitateľovi poskytuje ucelené "portréty" 130 liečivých rastlín, ktoré môžeme bežne zbierať na Slovensku pri svojich vychádzkach do prírody. Niektoré z nich sú dokonca všadeprítomnými burinami (dvojzub, sedmokráska, lastovičník, čakanka, pýr a iné), ďalšie si pestujeme na záhradke aj za oknom a určité ich časti používame ako koreniny či prísadu do jedál (púpava, bazalka, mäta, majoránka, saturejka a iné), alebo ich takmer každodenne jeme ako zeleninu (mrkva, hlávková kapusta, zeler, tekvica a pod.). Iné nám prospievajú v čaji či prípravkoch na pleť (rozmarín, pupalka, zemedym, podbeľ, fialka a pod.). Drogy, ktoré nám tieto liečivé rastliny poskytujú (či už je to kvet, list, plod, celá vňať, koreň, plod, semeno či šťava), však nemusíme z prírody získavať sami: dajú sa kúpiť v predajniach s bylinkami, v lekárni či na trhu alebo v potravinách.Každá dvojstranová kapitola je obsahovo zhodne zostavená a venuje sa jednej liečivej rastline; krátko, ale dostatočne podrobne informuje o histórii rastliny, opisuje jej vzhľad, uvádza základnú drogu byliny a oboznamuje o zbere a spracovaní, prehľadne zhŕňa účinky drogy a odporúča jej liečebné využitie (vnútorné aj vonkajšie). V rubrike Jeden dobrý recept, zaradenej do každej kapitoly, nájdeme recept na čaj, liečivý olej, tinktúru, kloktadlo, med, nátierku a zmes korenín, na víno či posilňujúci nápoj alebo na preventívny prostriedok a hojivý obklad.
A pretože Dionýz Dugas je aj skúsený fotograf, urobil zo svojej knihy zároveň aj fotografickú publikáciu. Jeho názorné fotografie bylín, ktoré nás budú spoľahlivo viesť pri rozoznávaní bylín, ale aj zátišia s hotovými produktmi pripravenými z rastlinných drog, majú dokumentárnu aj umeleckú hodnotu.
Pre obsahovú úplnosť kniha obsahuje abecedný zoznam receptov a zoznam rastlín v slovenskom a latinskom jazyku a je doplnená výberom odbornej literatúry: uvedené tituly môžu byť pre čitateľa užitočné.