Vydavateľ: Inaque.sk
ISBN: 9788089737772
Poč.strán: 360
Rok vydania: 2018
Väzba: viazaná
Formát: 135 x 207 mm
Jazyk: slovenský
Pridané: 16.03. 2018

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 14,99 €
Naša cena: 11,20 €
Zľava: 25%

V tmavej komore

Autor: Faludi Susan

Kniha je v kategórii: Romány
Nositeľka Pulitzerovej ceny. Jedna z desiatich naj kníh roka 2016 podľa New York Times Book Review

Úžasná, jedinečná... Toto by malo byť povinné čítanie. Irish Independent

Keď sa spisovateľka Susan Faludi dozvie, že jej sedemdesiatšesťročný otec, s ktorým sa už dávno odcudzili a odsťahoval sa do Maďarska, podstúpil operáciu na zmenu pohlavia, vydáva sa na nezvyčajnú cestu za zmyslom identity v modernom svete i v znepokojivej minulosti vlastnej rodiny. Čo má spoločné tento nový rodič, ktorý je teraz kompletná žena, s tým mlčanlivým, výbušným, ba až násilníckym otcom, ktorého poznala, či s fotografom, ktorý si vybudoval kariéru na úprave fotografií?

Faludi sa vydáva za touto záhadou do zákutí svojho detstva na predmestí i medzi mnohé predchádzajúce otcove osobnosti: amerického tatka, alpského horolezca, dobrodruha v amazonskej divočine, židovského utečenca počas holokaustu v Budapešti. Keď vycestuje do Maďarska, aby sa znova stretla so svojím otcom, spadne do bludiska temných dejín a riskantnej politiky krajiny, ktorá zaťato potláča vlastnú minulosť a vytvára si snovú, no jedovatú národnosť.

Faludiovej snaha čeliť otcovej metamorfóze ju zavedie za hranice historické, politické, náboženské, sexuálne , až sa ocitne zoči-voči otázke dnešnej doby: Je identita niečo, čo si vyberáte, alebo je to skôr niečo, pred čím sa nedá ujsť?

Výnimočná kniha: sčasti strhujúce rodinné pamäti, sčasti veľavravné dejiny holokaustu, ale najmä hlboké zamyslenie nad ľudskou identitou... V tmavej komore je výsostne aktuálna kniha. A takisto veľmi významná... Žijeme v dobe, keď sa zvádzajú trpké boje o identitu, no iba málokto má takú ľudskú túžbu porozumieť ako Susan Faludi. National Book Review