Vydavateľ: Ikar
ISBN: 9788055159416
Poč.strán:
Rok vydania: 2018
Väzba: viazaná
Formát: 125x200
Jazyk: slovenský
Pridané: 11.01. 2018

Kniha nie je skladom
expedujeme do 7dní

Bežná cena: 12,83 €
Naša cena: 9,35 €
Zľava: 27%

Mária Terézia - Miluj a panuj

Autor: Zlatníková Mirka

Kniha je v kategórii: História, mýty
Kniha mapuje prvé roky panovania Márie Terézie. Vo veľmi mladom veku si vydupala svoju veľkú lásku Františka Lotrinského, hoci vydať sa z lásky napokon dovolila len jedinému zo svojich mnohých detí. Pre svoju sobášnu politiku si tak vyslúžila prezývku „svokra Európy“. Mária Terézia bola jednou z prvých žien v dejinách, ktoré sa dostali do konfliktu medzi rolou matky, manželky a panovníčky. No zároveň jednou z mnohých, ktorým po prvej láske vstúpila do života druhá, ešte osudovejšia než tá prvá. Koľkokrát v živote môže dať človek prednosť citom pred záväzkom? Kniha zachytáva súkromný život Márie Terézie, začiatok jej cesty ako panovníčky, ale aj spletité politické zákulisie na cisárskom dvore. Spolu s knihou vznikol aj dvojdielny televízny film.Z českého originálu Marie Terezie – Miluj a panuj (Euromedia Group, a. s. – Ikar, 2017) preložili Ester Demjanová a Barbora Škovierová.Ukážka z textuAlžbeta pokývaním hlavy poďakovala a pri zmienke o následníkoch vypila svoj pohár vína až do dna. Prázdny ho nastavila čašníkovi.
Kým jej dvorania volali na slávu, cisár sa významne opýtal: „Je tu niekto, kto by nám chcel tento významný deň spríjemniť nejakou radostnou správou? Dobré správy milujeme…“ Obišiel zrakom celý stôl a potom sa zastavil pohľadom na Františkovi. Ten vyzeral, že si starostlivo prezerá meissenský porcelán rozostavaný po stole a mlčal.
V dlhom tichu dvorania hľadeli jeden na druhého. Mária pustila vreckovku na zem a zhlboka sa nadýchla. Zrazu bola úplne pokojná. Prešla ťažkou skúškou. Ak ju na konci nečaká Františkova láska, potom to tak asi má byť. Už nebude s plačom vybiehať zo sály. Ak sa rozhodol, že sa do povozu nenechá zapriahnuť, prijme to.
František náhle vstal a zdvihol pohár.
„Želám cisárovnej šťastie, pretože šťastie býva pre panovníkov nedosiahnuteľnou métou. Aj ja som získal trón, hoci som po ňom nikdy netúžil. Nie je mojou hračkou, je bremenom, ktoré musím niesť. Preto pripíjam stabilite!“
Tváre hostí stuhli, akoby František nad Máriou Teréziou vyriekol ortieľ smrti. Všetci počuli jeho NIE.