Vydavateľ: Dixit
ISBN: 9788089662470
Poč.strán: 344
Rok vydania: 2022
Väzba: viazaná
Formát: 192x237
Jazyk: slovenský
Pridané: 16.03. 2017

Kniha je skladom,
zasielame obratom.

Bežná cena: 27,95 €
Naša cena: 22,35 €
Zľava: 20%

5P - Prvá pomoc pre pokročilých poskytovateľov

Pre tých, čo chcú vedieť viac

Autor: Dobiáš Viliam

Kniha je v kategórii: Ostatné - lekárska
V knihe sú poznatky o poskytovaní prvej pomoci nadobudnuté autorom za viac ako 40 rokov pôsobenia v oblasti výučby a poskytovania prvej pomoci laikmi a profesionálnymi záchranármi. Každá kapitola, aj podkapitola, je rozdelená na 3-4 časti líšiace sa hĺbkou vedomostí pre laikov so základnými a rozšírenými kurzami prvej pomoci, pre školiteľov prvej pomoci Červeného kríža, pre certifikovaných inštruktorov prvej pomoci a pre zdravotníkov-sestry a lekárov neprichádzajúcich pravidelne do kontaktu s akútnymi stavmi . Určená je ako predkrm a zákusok pre všetkých, ktorí chcú vedieť o prvej pomoci čo najviac. Pre laikov, ktorí idú absolvovať kurz prvej pomoci pred začiatkom autoškoly, pre žiakov druhého stupňa základných škôl a stredoškolákov v krúžkoch prvej pomoci, pre študentov stredných zdravotníckych škôl, lekárskych fakúlt a zdravotníckych nelekárskych odborov a aj pre pracovníkov v zdravotníctve. Medzi predkrmom a zákuskom je nevyhnutné absolvovať praktický nácvik poskytovania prvej pomoci ako hlavný chod, lebo iba čítaním sa nikdy nikto praktickým manuálnym zručnostiam nenaučí.

Autor pri písaní zúročil svoje skúsenosti pedagóga, súťažiaceho, medzinárodného rozhodcu, trénera a lekára. Oblasti v ktorých sa pohybuje sa navzájom prelínajú a dopĺňajú. Učil a učí prvú pomoc a urgentnú medicínu na viacerých univerzitách v SR a ČR, laikov v kurzoch, je lektorom pre výchovu inštruktorov, rozhodcom v národných a medzinárodných súťažiach Červeného kríža a profesionálnych zdravotníckych záchranárov a lekárom záchrannej služby. Jeho publikácie a učebnice sú pravidelne vydávané v dotlačiach a doplnených vydaniach na Slovensku a v Čechách. Momentálne pôsobí ako vedúci katedry a garant štúdia na Slovenskej zdravotníckej univerzite, odborný garant záchrannej služby LSE-Life Star Emergency, hlavný rozhodca medzinárodnej súťaže Rallye Rejvíz, člen jury Memoriálu MUDr. V. Harineka, viceprezident Spoločnosti urgentnej medicíny a medicíny katastrof a prezident Slovenského Červeného kríža.

V texte sú vedomosti, skúsenosti, záludnosti a finty z prvej pomoci zbierané 43 rokov. Nie je tam z prvej pomoci všetko, ale je tam viac ako je potrebné na zabránenie trvalým následkom a zbytočným úmrtiam.