Algoritmická gramatika - TO BE
Kniha je vypredaná
Vydavateľ: IURA
ISBN: 9788080783716
Poč.strán: 0
Rok vydania: 2010
Väzba: karta
Formát: 2
Jazyk: slovenský
Pridané: 02.12. 2010

Kniha je vypredaná.

Bežná cena: 1,50 €
Naša cena: 1,20 €
Zľava: 18%

Algoritmická gramatika - TO BE

Autor: PhDr. Schenková Blažena

Kniha je v kategórii: Anglický jazyk
Uvedená tabuľka autorky PhDr. Blaženy Schenkovej je výstupom algoritmickej gramatiky, ktorej publikovanie naznačuje úplne nový smer vo vyučovaní nematerinských jazykov.Tabuľka je rozčlenená na farebné polia, v ktorých je vyjadrená gramatická kategória čas. Žlté pole je rezervované pre prítomný čas, zelené pre minulý čas, ružové pre budúci čas a modré pre prítomný podmieňovací spôsob. V každom poli sú uvedené štruktúry kladných a záporných otázok, ako aj kladných a záporných odpovedí. Na zadnej strane tabuľky je uvedený komentár k nej (aj v maďarskej jazykovej mutácii).
Tabuľka Algoritmická gramatika – TO BE zobrazuje štruktúry tohto výnimočného anglického slovesa. V prítomnom a minulom čase sú samostatné štruktúry, t. j. bez pomocných slovies. V budúcom čase a v podmieňovacom spôsobe už aj sloveso to be používa pomocné slovesá. Na tejto tabuľke môže vyučujúci nacvičiť niekoľko stoviek štruktúr, ktoré sa so slovesom to be používajú v každodennom živote – identitu, osobnú charakteristiku, aktuálny pocit, záujmy. Ak sa k týmto štruktúram pridá lexikálne sloveso zakončené na -ing, vznikajú priebehové štruktúry. Ak sa k týmto štruktúram pridá sloveso zakončené na -ed alebo nepravidelné trpné príčastie, dostaneme trpné štruktúry. Na tejto jedinej tabuľke môže vyučujúci precvičovať prakticky rozsiahle množstvo štruktúr.
Angličtina je na rozdiel od tvaroslovnej slovenčiny štrukturálny jazyk. Autorské spracovanie tejto tabuľky trvalo niekoľko rokov. Teraz však už môže poslúžiť ako operatívna učebná pomôcka pre žiakov na základných školách vo vyšších ročníkoch, ako aj pre študentov a ich učiteľov na stredných školách a všetkých, ktorí sa už niekoľko rokov učia angličtinu a zdá sa im, že bez očakávaného efektu.